Pohřební kaple krematoria Nordheim

Název díla

Pohřební kaple krematoria Nordheim

Popis stavby

Dřevěná pohřební kaple je místem přeměny a jako socha stojí na svém podstavci – krematoriu, v úzkém kontaktu s přilehlým lesem, který nahrazuje náboženské symboly. Celý komplex je pojat jako cesta truchlení a proces přeměny, který vrcholí při vstupu do kaple. Dřevěná konstrukce je zvolena pro svou křehkost a blízký vztah k přírodě, která je významnou částí návrhu. Klenba z CLT panelů nesoucí konstrukci střechy s měděnými šindeli dává interiéru potřebnou výšku, CLT věnec ztužuje konstrukci a nosné sloupy ve stěnách přenáší zatížení do ŽB konstrukce stropu krematoria.

Proč pracujete se dřevem?

Rozšíření již existujícího komplexu krematoria Nordheim v Zurichu mělo specifické provozní požadavky. Skloubení technické a duchovní části je vyřešeno oddělenou stavbou principem socha-podstavec, a celá stavba je koncipována jako  průvodce pozůstalého na cestě truchlení. Všudypřítomné dřevo poskytuje hřejivou a přívětivou atmosféru a dokazuje, že pohřební kaple nemusí být vždy z kamene, mramoru či jiných těžkých a "studených" materiálů.

Nikol Dlabačová

Název školy