Základní škola Stará Boleslav

Název díla

Základní škola Stará Boleslav

Popis stavby

Návrh reaguje na následky suburbanizace v okolí Prahy. Doplňuje chybějící kapacity občanské vybavenosti na malém městě při řece Labi. Škola je umístěna v parku, nedaleko autobusového nádraží. Kompaktní třípodlažní hmota definuje chráněný prostor zahrady a větší veřejný prostor před školou. Jedná se o těžký dřevěný skelet z CLT. Obálka budovy je opláštěna modřínovými prkny a v horní rovině doplněna extenzivní zelenou střechou. Dům lemuje ochoz v každém patře, který je volně přístupný z výukových prostorů. Výukové prostory se nachází kolem centrální haly a umožňují tvorbu nejrůznějších zákoutí.

Proč pracujete se dřevem?

Před osmou hodinou ranní vejdu. Vcházím do velkého atria, obklopuje mě zde dřevo v mnoha podobách. Dovnitř proudí čerstvý vzduch z parku a pan učitel nám přednáší, proč je dobré stavět dřevostavby. Ze dřeva se staví rychle a efektivně, jejich konstrukce je subtilní a výrazně lehčí než ostatní materiály. Už prý naši předci věděli o jejich kvalitách, kdy je dřevo chránilo v nelítostných horských podmínkách. Když dům dosloužil, nevzniklo tolik odpadu a prachu z demolice. Materiál se dal zpětně využít a posloužil pro jiné účely. Vůně a haptická kvalita materiálu vytváří příjemné prostředí.

Daniel Homola

Název školy

České vysoké učení technické v Praze

Název fakulty