Dřevěná stavba roku

Název konstrukce

Boží muka i 3D kalendář

Popis konstrukce

Bůh šest dní pracoval a sedmý den odpočíval. Úžasná poezie o stvoření světa v knize Genesis. Nabízí se přirovnání, představa člověka dneška. Šest dní kancelářská židle a sedmý den kanape. Třeba i proto je v této stavbě malá kostka všední den a delší kostka neděle. Řada představuje týden. Celý dřík pak jeden rok. Spolu s křížem tvoří originální 3D kalendář. Patku tvoří historický mlýnský kámen. Připomíná úsilí v získávání základní obživy. S navazující stavbou poukazuje na vztah starého a nového. Pomyslně stavíme na poznání, odkazu našich předků. Středová ocelová konstrukce. Kostky akátové. Výška stavby 3 m.

Ochrana dřeva před povětrnostními podmínkami

Dřevo je chráněno olejem pro exteriér – Osmo 420.

Inovativní řešení

Nové pojetí dřevěné kostky. Symbol dne 24 hodin. Kostka – základna o čtyřech stranách a šesti plochách 4x6 = 24. Kostka tedy může znázorňovat jeden den. Věž z kostek je asi první stavba každého z nás. Může symbolizovat dovednost, hravost, ale také pomíjivost, dočasnost atd.

Zajímavost o konstrukci / Příběh díla

Šest židlí a kanape kolem stavby může vytvořit týden pro ,,živý kalendář". Shromáždění lidé se budou moci posadit nebo lehnout, třeba na den svého narození. Možná stavbu vhodnou formou ještě rozšíříme.

V kalendáři vnímáme jednotlivé dny v řadách zleva doprava. Po týdnu (delší neděle) postupujeme na řadu vyššího patra.

Umístění konstrukce

Opočno, 517 73

jiné

Motor k návrhu: C.O.M. club opočenských mužů, s vizualizací pomohl Jarda Kratochvíl jk@d-scout.com

Jméno / Název společnosti

Michal Jouda

Obec bydliště / sídla společnosti

Opočno

Kontaktní osoba pro veřejnost

Michal Jouda

michaljouda@seznam.cz

Logo / Fotka soutěžícího

Doplňující informace o soutěžícím

Autor návrhu je truhlář se zájmem o architekturu.