Doplnění centra Města Albrechtice

Název díla

Doplnění centra Města Albrechtice

Popis stavby

Město Albrechtice leží na východním úpatí Jeseníků a ze všech stran je obklopeno krajinou. Městem prochází důležitý dopravní tah vedoucí do Polska. Ve své práci, která začíná od urbanistického měřítka a končí až samotným detailem fasády, se zabývám tím, jak Městu Albrechtice navrátit jeho historický význam. Podrobněji jsem se zabývala novým rekreačním areálem, který je tvořen dřevěnými pavilóny v lesoparku. Centrálním bodem parku je altán, stojící na půdoryse zámku, a upozorňuje tak na jeho nevědomou existenci. Použití místních materiálů ve formě dřevěné fasády.

Proč pracujete se dřevem?

Hlavní inspirací pro použití dřeva mi byla tradiční architektura nacházející se v podhůří Jeseníků. Zde se na fasádní obklad používalo místní dřevo, namořené černým olejem. Navrhovaný areál slouží jak pro obyvatele Města Albrechtic, tak pro turisty, pro které bude výchozím bodem při objevování Jeseníků. Proto se návrh materiálově přibližuje vernakulární architektuře, tvarově jde však o novou městskou formu s jasným rozlišením, že se jedná o současnou architekturu. Dřevo je jedním z hlavních obnovitelných zdrojů a jeho uhlíková stopa je minimální v porovnání s ostatními stavebními materiály.

Lada Chromelová

Název školy