Sakrální objekt Brno – Líšeň

Název díla

Sakrální objekt Brno – Líšeň

Popis stavby

Kostel Ducha Svatého – centrum Salesiánů. Základní ideou návrhu bylo navrhnout duchovní místo, které svou formou předává zřetelnou informaci o využití objektu a zároveň podporuje rozvoj myšlenek společenství Salesiánů. Jedná se o stavbu, která předává poslání sama o sobě, ne jedním prvkem, ale souborem více prvků, které společně vytvářejí příběh, vizi, poslání. Ideovým řešením se tak v tomto případě stává rovnostranný trojúhelník, který symbolizuje Otce, Syna a Ducha Svatého. Svou dominantní vertikálou směřující k nebi objekt symbolicky poukazuje na duchovní cestu a seberealizaci.

Proč pracujete se dřevem?

Vytvořený sakrální prostor pro využití Salesiánů má podporovat základní myšlenky tohoto společenství: otevřenost, komunikaci, bezpečí, sebereflexi, víru a život. Právě proto byla volena dřevěná masivní konstrukce Thoma Holz, která tyto emoce u návštěvníka vzbuzuje a rozvíjí. Ing. Dr. Erwin Thoma zkoumá a analyzuje nejen konstrukční možnosti čistého „měsíčního“ dřeva, ale také pozitivní dopad na zdraví člověka při pobytu v tomto prostředí. Více naleznete v jeho knihách: Tajná řeč stromů, Viděl jsem tě růst. www.thomaholz100.cz

Kateřina Bortlová

Název školy