Minimální dům

Název díla

Minimální dům

Popis stavby

Návrh minimálního domu byl vytvořen do horských podmínek Beskyd. Koncept je založen na principu nosné konstrukce + obálky. Nosná konstrukce z CLT panelů je v interiéru a obálka je na ni zavěšena. Dům je koncepčně rozdělen na dvě části. Vnitřní obytné části a vnější terasy. Obě části jsou chráněny obálkou proti vnějším vlivům. Mezi nimi se nachází celoplošně prosklená stěna, která se dá v dolní části otevřít, tím dojde ke spojení obou částí i k propojení se zahradou a okolím. Zvenku dům působí kompaktně a uzavřeně, ale z interiéru máme neustále pocit spojení s přírodou.

Proč pracujete se dřevem?

Dům je navržen jako minimální pro dvě osoby a jeho umístění je variabilní. Dá se tedy využít jako startovní bydlení pro mladý pár, studentské bydlení v prostorách kampusu nebo jako malý domek pro seniory na jejich zahradě. Dřevěné povrchy v interiéru i v exteriéru mohou stárnout a vyvíjet se společně s obyvateli domu. V interiéru se nachází čisté přírodní dřevo, ale naopak v exteriéru je dřevo zuhelnatělé. Stejně jako člověk se v nitru může cítit mlád, ale jeho obálka již může být sešlá.

Jana Ščurková

Název školy