Ze zákulisí: jak jsme natáčeli film z vyhlášení vítězů DSR 2020

Novinka je ze dne: 18. květen 2020

Ze zákulisí: jak jsme natáčeli film z vyhlášení vítězů DSR 2020

Zajímá vás, jak jsme natáčeli film z vyhlášení vítězů Dřevěné stavby roku 2020? Čtěte dál. Podělíme se s vámi o naše zážitky a postřehy. Zkušení filmaři mezi vámi se možná budou chytat za hlavu, ale jak se říká, chybami se člověk učí. A my se toho naučili skutečně hodně!

Konkrétní tipy a check-list pro natáčení najdete v tomto článku.

img 2046Vyhlášení vítězů ankety Dřevěná stavba roku je jedním z vrcholů roku Nadace dřevo pro život. Tuto společenskou událost pro 80 lidí připravujeme několik měsíců předem a už několik let ji uvádí náš dvorní moderátor Ondřej Blaho (moderátor Dobrého rána ČT). Do českého prostředí přinášíme během vyhlášení také nová témata ze zahraničí (za všechny jmenujme přednášku Kanaďana Kevina Flanagana a jeho vizi mrakodrapu Oak Wood Tower v Londýně).

Přípravy a obavy
Vyhlášení vítězů se mělo konat 22. dubna v Praze a první myšlenky na video formát přišly kolem 20. března, pár dnů po vyhlášení nouzového stavu v důsledku pandemie koronaviru. 25. března jsme se rozhodli dále nečekat. Nehledět na budoucí, neznámý vývoj, vyhlášení uspořádat on-line. Bez hostů v sále, ale s diváky na YouTube.

Pro nadační tým to byla zcela nová zkušenost. Vyhlášení jsme už pár let streamovali na Facebook, toto byla ale úplně jiná disciplína. Měli jsme proto spoustu otázek a obav. Jak se natáčí film z vyhlášení, aby nenudil? Máme jet podle scénáře z off-line akce? Jak bude finální video vypadat? Jak by mělo být dlouhé? Neuděláme si ostudu? Jak předtočené video publikovat jako živé vysílání? Podívá se na to někdo?

Abychom zjistili odpovědi na naše otázky, nezbývalo než vyhlášení prostě natočit. Začali jsme si rozdělovat úkoly, tvořit harmonogram, hledat kameramana, řešit technické detaily natáčení. Důležité pro nás také bylo domluvit se s našimi partnery na novém formátu vyhlášení. Ze srdce jim děkujeme, že nás všichni podpořili. Dokonce nám bez váhání natočili videozdravice, čehož si u ředitelů a jednatelů firem velmi vážíme. Videa nám také zaslali vítězové ankety. Vše se zdálo připraveno!

img 2029aNatáčecí den
Přišel den „Dé“. 9. duben. V úzkém týmu 4 nadačníků, kameramana a moderátora jsme se potkali v Autoklubu Praha. Vybaveni scénářem, rouškami a očekáváním. Pak už padla první klapka (ne, nepadla, ale moc by se nám na natáčení hodila!) a začali jsme tvořit film. Jedna scéna se točila několikrát, dodělávaly se záběry ze strany, nahrával se zvuk nebo jenom obraz. Byl to zážitek.

Scénář, který jsme měli připravený podle scénáře skutečné akce, jsme museli hodně zkrátit. Zjistili jsme, že to, co funguje při živé akci, v záznamu působí zdlouhavě. Natočení 40minutového videa nám tak zabralo 3 hodiny intenzivní práce na místě.

Postprodukce
To nejtěžší nás ale teprve čekalo. Video bylo potřeba sestříhat, následně okomentovat, znova a lépe sestříhat a pak opatřit titulky. Video bylo obrovské, proto jeho posílání tam a zpět zabralo desítky hodin. A sepsání a načasování titulků zabralo další hodiny. Kolegyně nakonec spočítala čas, který jsme potřebovali na postprodukci. 10 minut videa = 5 hodiny naší práce (+ práce střihače).

Streamování videa na YouTube
Video se naštěstí stihlo včas upravit a pak jsme jej poslali našemu YouTube mágovi. To byl člověk, který se živí streamováním na YouTube a postaral se o sdílení na YouTube. Ačkoliv s YouTube běžně pracujeme, u živého vysílání jsme chtěli mít jistotu, že všechno půjde jako po másle. Naší investice nelitujeme, protože jsme díky ní měli o starost méně.

img 2022

Tři, dva, jedna – vysíláme

Je to tady! 22. duben, 17.00, sedíme před YouTube a ani nedýcháme. Najednou začne odpočet a za 2 minuty už začínáme vysílat. Přivítá nás vřelý hlas moderátora Ondry a nám padá kámen ze srdce. Jede to, běží to, hurá! Pak jsme už jen sledovali, jak přibývali sledující, odpovídali jsme na komentáře a radovali se z povedeného vyhlášení. O týden později jsme stejným způsobem sdíleli přednášku o požární bezpečnosti staveb a vyhlášení vítězů Dřevěné stavby roku bylo za námi.

Šli bychom do toho znova? Tak určitě. :) Ale nejprve bychom si pročetli naše tipy na natáčení, abychom lépe chápali, co nás čeká.

Joomla SEF URLs by Artio

2020 © Nadace dřevo pro život - Oficiální webové stránky, všechna práva vyhrazena. / Kontakt / Ochrana osobních údajů