Slunečný den strávily děti z Příbrami v lese

Vydáno 6. 5. 2022

Slunečný den strávily děti z Příbrami v lese

Děti ze ZŠ Pod Svatou Horou a ZŠ Březové Hory strávily dopoledne v lese na akci „Do lesa s lesníkem“ pořádané Nadací dřevo pro život.
V Příbrami probíhala tato akce úplně poprvé a těšila se velkému zájmu. Díky spolupráci našich partnerů, kterými jsou Městské lesy Příbram s. r. o., Českomoravská myslivecká jednota, z.s., OMS Příbram a firma Dřevokomplex R+R, s. r. o., jsme mohli v lese přivítat 145 žáků 4. a 5. tříd základních škol. Projekt „Do lesa s lesníkem” je realizován za finanční podpory Ministerstva zemědělství a Středočeského kraje.

Slunečný a lesem provoněný den zahájil starosta města Příbram, pan Mgr. Jan Konvalinka. Děti, rozdělené do šesti skupin, měly celé dopoledne vyhrazené na to, aby poznaly les očima lesníků. Spolu se svými učiteli si mohly vyzkoušet, jak náročné je ručně zasadit sazenice dubu, a také viděly, jak se sází větší plochy lesa pomocí sázecího stroje. Největší ohlas zaznamenalo stanoviště těžby. Zde měly možnost pozorovat práci těžaře s vybavením a poznaly, jak funguje lesnický traktor. V kreativní dílně se děti zapojily do práce se dřevem a dozvěděly se, co je možné ze dřeva vyrábět. Zástupci Českomoravské myslivecké jednoty pro děti zajistili stanoviště myslivosti a péče o zvěř. Hlavním úkolem zde bylo přijít na to, jaký je rozdíl mezi myslivcem a lesníkem, a prohlédnout si myslivecké trofeje, shozy a vybavení. Mezi další stanoviště, které děti navštívily, patřila výchova lesa a měření stromů lesnickými přístroji.

Celé dopoledne provázelo troubení na lesnici, které krásně dokreslovalo atmosféru lesa.
Paní učitelky i děti odcházely s úsměvem na tváři a výborným koláčkem v ruce, který od nás dostaly na cestu.

Projekt byl realizován za finanční podpory Ministerstva zemědělství.

Slunečný den strávily děti z Příbrami v lese

Kategorie článku