Dřevěná stavba roku

Název konstrukce

Hala pro technologii třídění řeziva

Popis konstrukce

Stavba vznikla na přímou objednávku pro potřeby firmy Katr s.r.o.

Velikost hlavní lodi budovy je 12,4 x 34,7 m, rozměr vedlejší budovy 8,2 x 12 m.

Výška budovy 11,9 m.

Dřeva, jako stavebního materiálu, zde bylo použito v maximální možné míře. Na rámovou, sloupovou nosnou konstrukci bylo použito více než 68 m³ BSH, 42 m³ DUO/TRIO, 25 m³ KVH materiálu a více než 130 m³ desek, latí, obkladových desek a 1600 m³ vnitřního palubkového obkladu. Sloupy nosné konstrukce jsou průřezu 280/840 mm. Celá stavba je založena na masivní železobetonové desce s pasy, taktéž ze železobetonu.

Ochrana dřeva před povětrnostními vlivy

Celá hala je opravdu dřevěná, vnitřní palubkový obklad je ošetřen lazurou v lehce zesvětlujícím tónu.

Vnější plášť je vytvořen v dané lokalitě historicky typickým obkladem, kdy mezi svislými prkny obkladu jsou spáry, překryty latěmi. Povrch vnějšího obkladu je ošetřen olejem od českého výrobce s velmi vysokou ochranou proti UV záření.

Inovativní řešení

V budově je postavena třípatrová nejmodernější technologie třídění řeziva z pilnice dle rozměrů, kvalitativních parametrů, vč. délkového krácení, paketování, značení apod.

Vše se děje automaticky tak, že vyrobeného řeziva se již nemusí dále dotknout lidská ruka.

Při projektování celého zařízení bylo uvažováno s výrobou nadměrných průřezů a délek řeziva.

Také na možnou odstávku se myslelo, vytvořením tzv. bypassu. Při poruše nebo údržbě celé linky připadá v úvahu možnost ručního třídění ve vedlejší budově haly.

S ohledem k vyráběnému sortimentu zde byl použit sofistikovaný požární systém a taková opatření, aby celý provoz byl maximálně bezpečný.

Zajímavost o díle / příběh díla

Konstrukce vnějšího deskového obkladu byla "odkoukána" z původních, více než 200 let starých, místních sudetoněmeckých stodol a staveb.

Jako inovace byla zvolena úprava "vrubováním", pohledové strany byly obrobeny speciálně vyrobenými frézovacími noži, navrženými přímo na tuto stavbu. Nože tvoří reliéf velmi malých vroubků těsně vedle sebe – tato úprava zásadně upravuje vlastnosti pohledových ploch, společně s transparentním olejem s vysokým poměrem UV stabilních látek tvoří tato úprava velice zajímavé mikrostíny dopadajících paprsků na fasádu a takřka v každou denní hodinu má jiný odstín.

Umístění konstrukce

Stará Ves u Rýmařova, 795 01