Dřevěná stavba roku

Název konstrukce

3D bludiště Lesní království

Popis konstrukce

3D bludiště Lesní království je zážitkovou atrakcí pro rodiny s dětmi, podporující aktivní pohyb a vzdělávání přirozenou formou. 3D bludiště tvoří spletitou síť visutých lávek ve 3 výškových úrovních, propojujících 7 dřevěných sloupů a 2 dřevěné věže. Ve výšce 3,5 – 10 m nad terénem mohou návštěvníci překonávat různorodé nástrahy a sledovat lesní živočichy z nové perspektivy. Dřevěné konstrukce věží s dřevěným opláštěním představují prastaré stromy jako obydlí různých lesních tvorů. Obsahují interaktivní herní prvky, prostorové sítě, síťová hnízda, vyhlídky, skluzavky apod.

Ochrana dřeva před povětrnostními podmínkami

Hlavní nosnou část konstrukce tvoří sloupy z masivního smrkového a akátového dřeva, na lávky a domečky bylo použito dřevo modřínové a akátové. Všechny dřevěné části budou ošetřeny tlakovou impregnací, popř. vhodným nátěrem, aby dobře odolávaly povětrnostním vlivům.

Inovativní řešení

Konstukce a umístění 3D bludiště klade velký důraz na šetrnost k životnímu prostředí. Zohledňuje rozmístění a stav rostlých stromů s minimálním zásahem do krajiny. Designem i výtvarným zpracováním přirozeně zapadá do okolního lesa.

Tři výškové úrovně 3D bludiště jsou navrženy tak, že překážky a další herní prvky odkazují na jednotlivá patra lesního ekosystému. První patro (louka) je tematicky věnováno vývojovým cyklům motýla, ve druhém se návštěvníci netradiční formou setkají s různorodou lesní zvěří (vývoj žáby, kličkování se zajíci, srnčí skoky, bahenní koupel s divokými prasaty aj.). Třetí patro pak odkazuje na život v korunách stromů (veverky, různorodé ptactvo).

Zajímavost o konstrukci / Příběh díla

V parteru 3D bludiště se nachází hřiště pro nejmenší děti, včetně mobiliáře. V jižní části je umístěna balanční a prolézací stezka, která v rámci parteru propojuje prastarý dub se skluzavkou a prolézací dutinu javoru s lanovými kokony. Stezka je tvořena různými prvky, které trénují koordinaci a obratnost dětí všech věkových kategorií.

Umístění konstrukce

Realizační skupina