Dřevěná stavba roku

Obnova interiéru jídelny Libušín

Typ interiéru

Veřejný

Charakteristika interiéru a filosofie díla

Interiér je proveden jako řemeslná kopie původního interiéru Dušana Jurkoviče z doby kolem roku 1925. Obnova vycházela z historické fotodokumentace a restaurátorského průzkumu barevnosti fragmentů původního nábytku. Při realizaci byl kladen velký důraz na materiálovou věrnost a tradiční řemeslné provedení. Byl použit jedlový masiv a ruční hoblování. Nábytek byl spojován cinkovými spoji, povrchová úprava olejovou krycí barvou dle původní receptury – přírodní pigmenty ve lněném oleji s přidáním damarové pryskyřice.

Zajímavost o díle / Příběh díla

Objekt je důležitým symbolem Beskyd a má pro nejen tamní obyvatele nevyčíslitelnou duchovní hodnotu, nejen pro to, že je zapsán do seznamu Národních kulturních památek.

Referenčním bodem obnovy i barevnosti se stal rok 1925, kdy byla památka zprovozněna po první světové válce. Jako podklady pro obnovu sloužil projekt z roku 1985 a 3D model z roku 1995. Důležitým zdrojem informací byly historické fotografie zachycující autentický vzhled chaty.

Původní podobu získal i interiér secesní lidové stavby. Tradiční metodou řemeslníci vytvořili například fresky a sgrafity s motivy valašských a slovenských pověstí od Mikoláše Alše. Barvy, vyrobené dle původní receptury z lněného oleje a přírodních pigmentů, byly nanášeny na omítku ručně. V roubence zůstala zachována jídelna i ubytovací části.

Umístění interiéru

Prostřední Bečva, 756 56
turistická útulna Libušín, areál Pustevny

Užitná plocha

705 m2

Datum kolaudace/ realizace

06/2020

Realizační skupina

Projektant

Masak & Partner, s.r.o.

Dodavatel stavby

ARCHATT, s.r.o.

Investor

Národní muzeum v přírodě, příspěvková organizace

Jméno / Název společnosti

Masák & Partner, s.r.o.

Obec bydliště / sídla společnosti

Vztah k interiéru

Projektant

Kontaktní osoba pro veřejnost

Darina Balková

balkova@masak-partner.com

Webová stránka

Facebooková stránka

Logo / Fotka soutěžícího

Doplňující informace o soutěžícím

Jsme zkušený a dynamický ateliér, který se pohybuje na trhu od roku 1996.

Jednou ze základních specializací ateliéru je obnova památek a rekonstrukce historických objektů.

Během posledních let jsme díky své pečlivosti a důslednosti dokázali skloubit zájmy památkové péče a investora u náročných rekonstrukcí na celém území ČR.

Videodokumentace