Dřevěná stavba roku

Kovárna Čeladná

Typ interiéru

Veřejný

Charakteristika interiéru a filosofie díla

Pokud je architekt zároveň investorem, pohled na interiér dostane další rozměr.

Sto let stará cihlová budova kovárny, zrekonstruována na kavárnu a dostavěna o nové moderní křídlo, a interiér, který spojuje současnost s historií.

50 m² veliký prostor historické části, 100 m² plochy nového křídla.

Původní část je jak v exteriéru, tak interiéru, tvořena cihlami. Původní sto let staré cihly diktují základní výraz interiéru a spolu s kovovými prvky (které ke kovárně patří) vytváří mírně industriální nádech stavby.

Prostor je otevřen přes dvě podlaží do krovu, tato třetí dimenze výšky je zdůrazňována dalšími prvky – vysokým prosklením u vstupu a dominantním zrcadlem v protilehlém štítě budovy.

Použité materiály jsou jednoduché, minimalistické – cihla, beton, kov, smrkové dřevo z původního krovu a smrková překližka.

Nové křídlo je umístěno kolmo na starou část, výrazně dlouhý objekt je orientován na přilehlou louku. Nové křídlo si zakládá na průhledech do exteriéru, přírody a okolních hor.

Zajímavost o díle / Příběh díla

Propojení původního prostoru s novou částí je kovovým portálem, do něhož je zasazena krbová vložka (oheň, živel, který ke kovárně patří).

Hlavní plochy interiéru jsou tvořeny přímo konstrukčními prvky – podlaha je leštěný beton, strop tvoří smrkové trámy s bedněním ze smrkové překližky a nadkrokevní izolace.

Oddělení architektonického ateliéru od kavárny je pomocí ocelové roxorové stěny s oboustrannými úložnými boxy z ocelového plechu a smrkové překližky.

Stoly jsou originály – masivní dřevěné desky a kovové podnože s nastavitelnou výškou (jednoduše jde tak změnit atmosféru kavárny) a jsou doplněny mixem židlí, které rozbíjí jednotvárnost a dávají hostu možnost si vybrat. Sezení u dlouhého stolu a jeho sociální aspekt sbližování je faktor stejně důležitý jako jeho design.

Projekt interiéru Kovárny měl být v prvé řadě pravdivý, materiálově jasný a jednoduchý. Měl odrážet konstrukci i funkci.

Chtěli jsme vytvořit místo, kde je hostům dobře, design je až druhá věc, kterou si uvědomí.

Umístění interiéru

Webová stránka

Logo / Fotka soutěžícího

Doplňující informace o soutěžícím

Jsme architektem, projektantem, investorem i provozovatelem soutěžního objektu.

Výkresy díla povinné

Výkresy díla nepovinné