Dřevěná stavba roku

Účel stavby

Stavba pro rekreaci

Popis stavby

Ze současného objektu je převzat tvar štítů, doplněný o anorganický plášť sestavený z ploch trojúhelníků. Masivní dřevostavba ze smrkových CLT panelů, využívající nosnou konstrukci zároveň jako pohledovou v interiéru. Stropní konstrukce tvoří rovněž panely, z důvodu úspory materiálu žebrované duté. Interiérové prvky jsou tvořeny smrkovou biodeskou. Odřezky obou materiálů budou využity pro nábytek či doplňky. Střešní krytinu tvoří měděný falcovaný plech, u kterého se uvažuje jeho reakce s prostředím, kdy objekt dostane patinu a bude sám jeho součástí. Objekt využívá obnovitelné zdroje energie.

Inovativní řešení

Zejména u návrhu horského bufetu pro mne byla zásadní volba přírodních materiálů tak, aby se stal součástí krajiny, využíval obnovitelné zdroje energie a přispíval k celkové udržitelnosti. Zároveň by objekt měl pomocí architektonického výrazu a hmotových proporcí odrážet charakter a vysokohorský ráz. Masivní CLT panely umožňují zabezpečení tuhosti stavby takovéhoto tvaru. Umožňují subtilnost a rychlou realizaci konstrukce a rovněž jsou finálním řešením povrchu v interiéru.

Energie je získávána pomocí tenkovrstvých fotovoltaických panelů a akumulována v akumulačním bateriovém systému. Pro umístění fotovoltaických panelů byly na střešním plášti vybrány nejvýhodnější plochy s jižní až jihovýchodní či jihozápadní orientací. Při použití článků FIRST SOLAR lze požádat o zpětný odběr na konci jejich životnosti, recyklovat lze až 95 % obsaženého polovodiče, který je pak použit při výrobě nových fotovoltaických článků.

Zajímavost o stavbě / Příběh díla

Velikou část mé práce na studii tvořily modely – jak v počítačovém BIM programu (Graphisoft Archicad), umožňujícím 3D modelování a tvorbu vizualizací, tak ručně vyrobené, z různých materiálů. Samotná bakalářská práce, tvořena projektovou dokumentací, byla obsahem mého letního semestru 2019.

Téma projektu v prostředí Orlických hor pro mě bylo velice lákavou výzvou, ať už svými horskými klimatickými podmínkami, krásnou okolní krajinou, či absencí inženýrských sítí, což samo nabádá k využití obnovitelných zdrojů energie, použití přírodních materiálů, ekologickému hospodaření s vodou či přímo vytvoření tzv. ostrovního domu. Jedná se o principy, které mají, dle mého názoru, správný směr a ráda se jimi zabývám.

Současný objekt horského bufetu se bude v blízké budoucnosti demolovat a následně nahrazovat. Čímž se rovněž zabývám, pod vedením Ing. arch. Josefa Mádra, společně s Bc. Michaelou Térovou. Tato podoba je ale přizpůsobena finanančnímu rozpočtu a dalším požadavkům úřadu.

Typ dřevostavby

konstrukce z vrstveného masivního dřeva (CLT, ...)

Umístění stavby

Velká Deštná, Orlické hory

Zastavěná plocha

120 m2

Počet podlaží

Součinitel prostupu tepla

0,18 W/m2K

Energetické zařazení budovy

Způsob vytápění a ohřevu vody

Dešťová voda je jímána ze střechy o ploše 120 m² do akumulačních nádrží. Pitná voda je na pozemek dovážena. Odpadní vody jsou jímány do tříkomorového septiku, na který jsou napojeny dva biologické filtry. Dvakrát přečištěná odpadní voda je vedena do vsakovací nádrže, odkud je vsakována do zeminy.

Jméno / Název společnosti

Tereza Krákorová