Dřevěná stavba roku

Název konstrukce

Pavilon se 3 baldachýny, Braškov

Popis konstrukce

Konstrukce je dřevěná, sloupková se ztužujícími pásky, jež stavbu zavětrovávají. Střecha je pultová, krytá pásy izolace proti vodě. Základy jsou dubové pasy 25 cm x 25 cm. Konstrukce je z dubového dřeva. Některé nosné sloupy jsou nehraněné, je pouze osekána běl, a sloupy jsou zabroušené, aby se zdůraznila přirozená krása dubového stromu. Též chrání kmen před porušováním trachejí vláken, která mohou následně více nasávat vlhkost a spory plísní. Sloupy jsou kotveny k prahovým dubovým trámům, jež jsou od rostlého terénu odsazené akátovými špalky. Mezi dubovými prahy jsou trámy, které nesou dubovou palubu.

Ochrana dřeva před povětrnostními vlivy

Nejpodstatnější ochrana spočívá v používáni dubového dřeva, které se odjakživa používalo v rybničním stavitelství. Také roubenky mívaly první prahový trám dubový, další již byly z důvodu úspor smrkové, jedlové, popřípadě borové. Konstrukce jsou navrženy tak, aby ke všem mohl alespoň z jedné strany vzduch. Tím dojde k vysoušení konstrukce v případě zavátého sněhu či mlhy. Hlavičky spojovacího materiálu jsou obarvené z důvodu ochrany a také z výtvarných důvodů.

Inovativní řešení

Inovaci vidíme v používání štípaného dubového dřeva jako šindelu ke krytí baldachýnu a navazující římsy. Rádi bychom též zdůraznili výtvarný koncept stavby.

Zajímavost o díle / příběh díla

Pavilon se třemi baldachýny slouží jako kiosek, občerstvení při kulturních akcích v lesoparku Braškov.

Umístění konstrukce

Braškov-Valdek, 273 51