Dřevěná stavba roku

Název stavby

Vertikální zahrady

Účel stavby

bytový dům s občanskou vybaveností

Popis stavby

Univerzalita, tak začal projekt Vertikálních zahrad. Čtvrť, která není nutně spojena s místem a její kompatibilita aplikovatelnosti je široká. Lze použít pouze segment, jeden dům či jednu ulici, ale zároveň může vzniknout “neomezeně” velká čtvrť. V tomto případě je prototyp urbanismu aplikován na brownfieldu kousek od metra Kolbenova. Projekt reaguje na celkový problém růstu populace a s ní spojený růst měst. Jedná se o čtvrť, kde si člověk a příroda jsou rovni, kde dochází k pozitivní kolizi města a přírody. Také použité materiály hrají důležitou roli svou šetrností k životnímu prostředí.

Popis práce se dřevem a jeho využití vč. inovativního řešení

Základním stavebním materiálem je dřevo, materiál nejen minulosti, ale i budoucnosti.

Kostra domu je přiznaná skeletová konstrukce z lepeného lamelového dřeva. Dřevo nejenže je zde hlavním konstrukčním materiálem, zároveň je hojně využito v interiérech, kde je finišem pro stropy a podlahy, v některých případech i pro stěny.

Strom je za svůj život schopný spotřebovat velké množství CO2, které se "ukládá do dřeva". 1m³ v sobě může mít uloženo až 1000 kg CO2, které se při spalování či rozkládání opět uvolňuje zpět do atmosféry. Stromy jsou nepostradatelnou součástí, spotřebovávají CO2 a zároveň produkují kyslík, který je nezbytný pro život na naší planetě.

Zajímavost o stavbě / Příběh díla

Prototyp – univerzální urbanismus, princip by se dal přirovnat ke skládání “puzzlí nebo skládačky”. Malé části tvoří větší a ty větší zase ty velké, celek je prototypem, který se může, a nebo možná nemůže rozrůstat donekonečna.

Modul / bytové jednotky tvoří patro, jedno či více pater tvoří dům, více domů tvoří řadu a více řad ulici / ulice. Plno střídá prázdno. Ulice střídá řadu domů, ty zase střídá zeleň a po zeleni následuje opět řada domů.

Nejen princip skládání je pro mne důležitou součástí univerzálního urbanismu, ale také princip zahradního města, zahradního města 21. století, doby, která je plná změn a kdy je nutno na tyto změny reagovat.

Typ dřevostavby

skeletová konstrukce

Umístění stavby

Praha-Vysočany, 190 00

Zastavěná plocha

16000 m2

Počet podlaží

Jméno / Název společnosti

Adéla Koubová

Obec bydliště / sídla společnosti

Prachov

Kontaktní osoba pro veřejnost

Adéla Koubová

adel.koubova@gmail.com

Logo / Fotka soutěžícího

Doplňující informace o soutěžícím

Jsem studentka architektury na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v ateliéru A4 a záleží mi na prostředí, kde žijeme a které lze skrze architekturu určitým způsobem ovlivňovat. Pečovat o krajinu, zajímat se o způsob rozvoje měst a zaměřit pozornost na materiály při výstavbě. Některé projekty / činy mohou být pouhými nepatrnými střípky, ale i takto malé střípky jsou součástí většího celku.